El porc està de moda

Durant anys i panys la carn de porc ha quedat al marge del que s’havia considerat una dieta saludable. Però els estudis que es fan arreu sobre nutrició estan acabant amb la mala fama del porc, i l’estan situant en el pòdium de les carns més saludables i beneficioses per a la salut.

El porc està de moda
Des del punt de vista nutricional, la carn de porc ens ajuda a mantenir en forma els nostres teixits perquè és rica en proteïnes de gran valor biològic, amb un elevat contingut de ferro fàcilment absorbible i una aportació considerable de tiamina, vitamines B6 i B12, niacina i rivoflavina. A més, diversos estudis coincideixen en afirmar que aquesta carn té una concentració de col·lesterol inferior a la d’altres com la vedella o el xai.

Un dels experts més reconeguts en el món de la nutrició és el professor emèrit de nutrició i bromatologia de la Facultat de Farmàcia, Abel Mariné. En diversos articles divulgatius, Mariné explica que el greix del porc és també un element a tenir en compte perquè “conté una proporció elevada de greixos mono-insaturats (àcid oleic) que fa que el seu consum, en el marc d’una dieta equilibrada, sigui saludable”.

I encara més aspectes positius a tenir en compte: la carn de porc, a diferència del que es pugui pensar, no té massa calories (unes 100 kcal per cada 100g de llom de porc), per tant, és una carn totalment recomanada en dietes hipocalòriques.

Però, més enllà d’estudis científics, un dels beneficis més interessants pel cos humà és el plaer que genera l’exercici de degustar un bon plat elaborat amb productes de qualitat artesana procedents del porc. Segurament el pernil és la joia de la corona, el plat més famós. Però només cal donar un cop d’ull al món de la gastronomia per adonar-nos, per exemple, que el secret és ja un clàssic a les cartes dels millors restaurants. En el receptari, el llom a la sal, rostit o amb salses diverses; morro a la brasa, garrí al forn,… Són moltes i molt variades les possibilitats que ofereix el porc. I totes, a preus molt assequibles.

Gastrònoms i nutricionistes estan d’acord: el porc està de moda. A casa nostra és un clàssic des de temps immemorials. La matança és una de les tradicions més nostrades que ha anat pervivint de generació en generació. Ara, a més, hem trobat la manera de convertir qualsevol àpat amb porc en un plat d’alta categoria.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari